Tränas…

Ja här valltränas det för fullt. Faktum är att trots det luriga vårvädret och varierade underlaget så funkar det. Idag är det fantastiskt fint med starkt värmande sol och minusgrader i skuggan.

Igår var Lena här med ett gäng hundar och vi körde lite ute på stora fältet. Man får hålla sig på solsidan där det är fritt från skare och sen får man kryssa lite mellan de små isbelagda sjöarna. Sätter både hundar och förare på prov att undvika de ”farliga” ställena 🙂
Lena hade lånat med sig Karins Kip, han har krånglat lite på slutet med märkliga beteenden där han släpper fåren och går hem. Nu började det väldigt bra. När han går bra så går han JÄTTE  bra och har mycket fina rörelser, lydig och – ja, färdig. Men mot slutet av passet såg man hur han började släppa. Lena förutsåg det så det blev inte så mycket av det men trist ändå att det inte fungerar fullt ut. Vi spekulerade lite i om han kan ha ont nånstans eller är sjuk. Märkligt är det iaf.
Lilla Lovis såg som vanligt kanonfin ut. Lenas lånehund Please skötte sig också bra även om hon ville lägga sig i lite mer än önskat, hehe 🙂 Skorpan fick nöja sig med att titta på idag. Jobbigt hinna träna fyra hundar…

Knut fick köra litegrann och jag har ett litet projekt att få honom fatta att fåren flyttar sig utan att han går 1 cm ifrån…. De här tackorna tillåter honom gå väldigt väldigt nära och det blir inte så bra. Han har större möjlighet att trycka om han håller sig en bit ifrån, fick några bra tips av Peter N på vår uppdateringskurs för några veckor sen.

Femme är här på träning. Hon kan ingenting alls, sa Veronica, och det stämmer naturligtvis inte… men vi har börjat om från början med en liten intensivkurs. Gått i lilla fållan och kört attitydövningar. Det tog ett par rundor innan hon förstod att hon har kontroll på fåren utan att rusa eller skrämmas. Sen kunde hon gå och balansera utan att försöka skrämmas så sen i gårkväll är vi i 25.an.
Det underlättar att hon är väldigt lydig. Hon är lättläst för hon går dit näsan pekar så jag fick klura lite på att få henne förstå att hålla ut huvudet och starta på cirkeln. Upptäckte av en slump att hon kunde ”gå bort”. Så i stället för att trycka och bråka på henne så fick det bli gå bort och sen pysch till balans. Funkar jättefint.
Nu på morgonen gick vi och balanserade lite hur som helst i 25.an och med liten harkling i vändningarna så gör hon det mycket bra.  Om jag inte harklar så kan det komma nån liten ”lekinvit” som inte hör dit, så vi fortsätter harkla ett tag till. Inviten är en liten studs med hög svans och sen kastar hon sig bakåt, typ som hon försöker skrämmas. Hon fullföljer inte till inrusning eller jakt utan studsar tillbaks till sin uppgift igen. Ska försöka undvika att hon hamnar i den situationen så ska det nog suddas ut. Men man måste ju utmana lite också för att se när hon är mogen att hantera situationen.
Hon har föst lite och det går riktigt bra. Inga problem att få henne fösa dem i en cirkel runt mig. Hon är öppen i huvudet och därmed lätt att få ur balans.

Fixa har varit här och tränat idag. Riktigt bra gick det! Tror det var en nöjd matte som åkte hem :mrgreen:

Nu ska jag ut sola lite! 😀