Namnleken och Inkallningsleken

Bernie och Eva
Foto: Anna Müller

Fick önskemål i kommentarerna att berätta mer om Bernie och namnleken.

Namnleken

Mål:  lyssna till sitt namn
Belöning: matkulor
Repetitioner: Ca 5 x 5 i början med nån minuts gospaus efter varje 5.
Jag har ju liksom ingen mall att gå efter egentligen. Jag kör på känn men tror att det blir ungefär nåt i den stilen.

Jag har samma kommandon i vallningen till flera av hundarna så det är bra kunna säga deras namn och sen kommando. Men även om jag inte hade vallat skulle jag ha lärt dem sina namn. Brukar rada upp dem på promenaden och kalla in dem en och en. Det är liksom examen när valpen klarar att stanna kvar med flocken och komma på sitt namn (ihop med Kom).

Jag är ju inte jättestrukturerad utan improviserar ofta under resans gång men ungefär så här ser träningen ut:

  • sätter mig på golvet i köket, ensam utan störningar och när valpen tittar på mig säger jag namnet och ger den en gobit. Sen håller jag på så en stund och bara matar på. Det blir ungefär samma som att klicka in den. Istället för klick så säger jag namnet.
  • när valpen kan namnet så använder jag det som inkallningssignal i början. Just nu låter det Bönibönböniböniböni och han kommer som ett skott. Godis såklart, och eller lek.
  • fyller därefter på med störningar, idag blev det för svårt när syrran kom och hälsade på. Men när det är klart så vill jag att han klarar att avbryta vad som helst och komma.

Inkallningsleken

Den hänger ju ihop med namnet. Den har vi inte gjort än men tänkte ta det nån kväll när husse är hemma 🙂

Mål: komma på inkallning till familjemedlemmarna.
Belöning: godis och eller leksak. Jag brukar variera. Nu första veckorna blir det mycket av matkulorna som går till ”träning”.
Repetetioner:  5-10 ggr och därefter paus några minuter därefter upprepning. Dvs OM valpen orkar vara koncentrerad. Minsta tecken att den inte håller koncentrationen så avbryter jag direkt.

  • vi sitter på golvet i ett trångt utrymme – i vårt fall mellan spisen och diskbänken – med fötterna emot varandras. Är man flera kan man sitta med fötterna mot varandras så det bildas en liten inhängnad. Valpen springer fram och tillbaks i ”hagen” som blir mellan våra ben.
  • en håller i valpen och den andra drar till sig uppmärksamheten, kallar in och belönar. Håller sen fast valpen vänd mod den andra som kallar in, belönar. Upprepas X antal gånger.
  • skalar bort viftandet/visande ganska snabbt och säger bara namnet/kommandot (hur man nu vill ha det). Belönar alltid varje gång.
  • försvårar med avstånd, yta och position i den takt som valpen lär sig.
  • passar på under promenader att kalla in valpen många gånger och jag är noga med att hitta tillfällen då valpen kan lyckas. Det är många lyckade inkallningar som bygger förståelse och vilja att göra det jag ber om.

Märker att nästa sak att prata om är belöningarna… jag har inte börjat med lekbelöningar till Bernie än. Han har ju knappt landat 🙂

Ett svar på ”Namnleken och Inkallningsleken”

Kommentarer är stängda.