IK2 Ryk och Bernies första tävling


Ja, det var såklart inte Bernie som tävlade utan Hassel. Och det är såklart inte Hassel på bilden ovan. Det är Karin Mattsson med Bill.
Men Hassel gjorde två godkända insatser. Han går jättefint, ligger på en smula för mycket och är inte riktigt så lydig som jag vill ha honom. Har en del att fila på där. Inte så att han gör något dumt eller att det blir dålig djurhantering men för att få till det där finliret så måste vi få till kommunikationen ännu bättre. Det blev placering 12 och 13 av över 50 starter så det är ju mer än godkänt. Norrmännen Karin och Jo Agnar dominerade som väntat prispallen med sina fina hundar. Väldigt inspirerande att få se dem in action. Bernie var med och tittade i två dagar och charmade en och annan medtävlare. Det var många nya intryck för honom att ta in. En del riktigt läskiga saker som motorcyklar. Han backade och tittade med skräckblandad nyfikenhet på dessa vidunder som högljutt puttrade förbi tävlingsplatsen helt nära oss. Han verkar vara en förståndig liten valp som reagerar och avreagerar helt normalt på saker och ting.
Fåren var han inte ett dugg intresserad av även om det kanske ser så ut på bilden nedan. Nä än så länge är det mest fårbajs som frestar i Bernies fårvärld. Andra hundar bryr han sig inte mycket om medan människor bara måste överfallas med vassa valptänder, smutsiga framtassar och lite slick i mungipan.     Detta är Micke och Ann som äger gården och fåren där tävlingarna gick och som var så gulliga och ordnade boende åt mig. De blev en rolig helg i goda vänners lag. Stort tack för det!

Bernie går på kurs, Kelli kloskadad

Här händer det saker även om bloggen hamnar i stiltje då och då. Förra veckan slet Kelli sönder en klo. Det blev akuten och 4000kr fattigare. Hela klokapseln är borta och hon ska ta det lugnt tills den torkat till. Det brukar gå på några dagar men nu en vecka senare är den fortfarande inte tillräckligt ”torr” för att släppa på henne som vanligt. Nu är det tratt på inne och sko ute.

Bernie fick åka med till veterinären eftersom jag inte ville lämna honom ensam hemma så länge. Man vet ju aldrig hur lång tid det tar när man åker in på jourtid. Han skötte sig jättebra, charmade alla såklart och han tar en allt större plats i hjärtat.
Han älskar att ligga i knät och vara nära. Faktum är att ingen av våra tidigare BC har varit sån. Bernie, han somnar gärna i knät och vill ligga nära på natten…

IMG_9964.JPGOch han shejpade oss snabbt häromnatten och är nu den första bc-valpen här i huset som sover i sängen… Det säger kanske mer om oss än om honom haha.
Men efter två nätter i sängen tog förnuftet tag i mig och jag provade låta honom vara med de vuxna hundarna i hundrummet. Där sover han på dagarna när jag lämnar honom ensam. Inga problem, han lade sig bredvid Knut under fåtöljen och så var det tyst hela natten. Vilken valp!

Sen var det detta med att lämnas ensam. Jag har passat på när han varit lite trött och då lägger han sig snällt i en av hundkorgarna i hallen medan jag klär på mig. Han har liksom ingen förväntan på att det är roligt att gå ut. Precis som han inte har någon förväntan när jag kommer tillbaks. Han bara ligger där nöjd och ser på när jag tar på mig skorna. Och han gäspar nyvaket när jag kommer tillbaks. Man kan ju nästan undra om det är nåt fel på honom!

Nix, säger Bernie – inget fel på mig inte! Jag har bara en väldigt tydlig på- och avknapp!

IMG_0014.JPGVi har börjat på kurs! Vår uppfödare Anita Axelsson har startat upp en On-Line-Valpkurs och det måste vi ju bara prova! Dels har jag aldrig själv gått någon on-line-kurs så det är lite spännande se hur det fungerar. Dels är det toppen att få lite inspiration och idéer att träna!
Dessutom har jag och Anna anmält oss till valpkurs för Malin Elfström senare i sommar. SKOJ!

Här är en av övningarna vi jobbar med just nu – att vänta på matskålen.

IMG_9928.JPG
Bernie är med och räknar får varje dag. Han är måttligt intresserad än så länge vilket är skönt.

Namnleken och Inkallningsleken

Bernie och Eva
Foto: Anna Müller

Fick önskemål i kommentarerna att berätta mer om Bernie och namnleken.

Namnleken

Mål:  lyssna till sitt namn
Belöning: matkulor
Repetitioner: Ca 5 x 5 i början med nån minuts gospaus efter varje 5.
Jag har ju liksom ingen mall att gå efter egentligen. Jag kör på känn men tror att det blir ungefär nåt i den stilen.

Jag har samma kommandon i vallningen till flera av hundarna så det är bra kunna säga deras namn och sen kommando. Men även om jag inte hade vallat skulle jag ha lärt dem sina namn. Brukar rada upp dem på promenaden och kalla in dem en och en. Det är liksom examen när valpen klarar att stanna kvar med flocken och komma på sitt namn (ihop med Kom).

Jag är ju inte jättestrukturerad utan improviserar ofta under resans gång men ungefär så här ser träningen ut:

  • sätter mig på golvet i köket, ensam utan störningar och när valpen tittar på mig säger jag namnet och ger den en gobit. Sen håller jag på så en stund och bara matar på. Det blir ungefär samma som att klicka in den. Istället för klick så säger jag namnet.
  • när valpen kan namnet så använder jag det som inkallningssignal i början. Just nu låter det Bönibönböniböniböni och han kommer som ett skott. Godis såklart, och eller lek.
  • fyller därefter på med störningar, idag blev det för svårt när syrran kom och hälsade på. Men när det är klart så vill jag att han klarar att avbryta vad som helst och komma.

Inkallningsleken

Den hänger ju ihop med namnet. Den har vi inte gjort än men tänkte ta det nån kväll när husse är hemma 🙂

Mål: komma på inkallning till familjemedlemmarna.
Belöning: godis och eller leksak. Jag brukar variera. Nu första veckorna blir det mycket av matkulorna som går till ”träning”.
Repetetioner:  5-10 ggr och därefter paus några minuter därefter upprepning. Dvs OM valpen orkar vara koncentrerad. Minsta tecken att den inte håller koncentrationen så avbryter jag direkt.

  • vi sitter på golvet i ett trångt utrymme – i vårt fall mellan spisen och diskbänken – med fötterna emot varandras. Är man flera kan man sitta med fötterna mot varandras så det bildas en liten inhängnad. Valpen springer fram och tillbaks i ”hagen” som blir mellan våra ben.
  • en håller i valpen och den andra drar till sig uppmärksamheten, kallar in och belönar. Håller sen fast valpen vänd mod den andra som kallar in, belönar. Upprepas X antal gånger.
  • skalar bort viftandet/visande ganska snabbt och säger bara namnet/kommandot (hur man nu vill ha det). Belönar alltid varje gång.
  • försvårar med avstånd, yta och position i den takt som valpen lär sig.
  • passar på under promenader att kalla in valpen många gånger och jag är noga med att hitta tillfällen då valpen kan lyckas. Det är många lyckade inkallningar som bygger förståelse och vilja att göra det jag ber om.

Märker att nästa sak att prata om är belöningarna… jag har inte börjat med lekbelöningar till Bernie än. Han har ju knappt landat 🙂

Bernie och ”nejleken”

Ja, det är mycket om nya valpen Bernie just nu. Jag vill försöka att på ett enkelt sätt dokumentera vad jag gör med honom. Det är svårt komma ihåg senare när någon frågar, hur gör du med valp och vallningen? valp och uppfostran? och så vidare.
Visst har jag skrivit mycket om de andra också men det är svårt att få det överskådligt. Nu kan man bara klicka på kategorin om Bernie så finns allt där.
Läs om ni vill 🙂

Dessa nej-situationer uppstår ju precis hela tiden med en liten valp. Han gnager på en kontakt, på en sko, på en vägg och som på filmen, äter fårbajs. Jag gör ingen stor grej av det, jag grymtar lite, han avbryter och vi belönar med godis, beröm och eller lek. Han är väldigt glad i leksaker. Att belöna med en kort lekstund överträffar det mesta i en liten valps undersökande värld. Det gäller att variera belöningarna och anpassa efter svårigheten. Obs att detta inte innebär att han kommer sluta äta fårskit, däremot kommer han lyssna och det räcker för mig!

Bernie och fåren

IMG_9917.JPG
Jag börjar alltså redan nu, när valpen är 8 veckor att ta med den till fåren. Jag bär honom eller har honom innanför jackan. Han är helt med om vad som händer och tittar intresserat. Jag använder sparsamt med kommandon till de vuxna hundarna för att det ska bli en så lugn upplevelse som möjligt. Vill att han redan nu vänjer sig vid att får kan flytta sig och att det alltid är lugnt.
Vid lämpligt tillfälle släpper jag ned honom (i koppel) så att han får gå med mig och någon annan hund och flytta fåren litegrann. Bara så lite som på filmen. Det handlar liksom inte om träning, bara att detta är en naturlig del av tillvaron.