Holland och Pre Continental

Förra onsdan åkte jag till Holland för att tävla i en stor vallningstävling med Hassel och Kelli. Mötte upp Karin i Jönköping och första stoppet blev på Häckeberga för lite träning. Marianne hade fixat i ordning ett malteserkors åt oss och det var verkligen bra och nyttig träning.

Tidigt torsdag morgon drog vi vidare från Skåne till Holland och kom fram lagom till invigningen av tävlingen. Det blev inte så många bilder tagna, lägger några längre ner.
Vi bodde på ett jättefint B&B som hette Nya tiden fast på holländska, minns inte stavningen…

Tävlingen var smart indelad i sex grupper och vi körde två banor ena dan och en den andra. Det var liten fördel att starta dag två eftersom fåren blev medgörligare ju fler gånger de gick banan. Man räknade ihop poäng från sina två bästa banor. Eftersom bana 1 och 3 gav mer poäng blev bana 2 ganska betydelselös.
Arrangemanget var fantastiskt och jag har aldrig varit på något liknande. Otroligt välorganiserat och bra på alla sätt. Fina banor, bra får, bra utställning och service. Jättetrevliga människor överallt. Trivsamt och jätteroligt!!!
Framförallt jätteroligt att få köra tre banor på två dagar och dessutom mäta sig med europaeliten.

kelli_eva_pcsc15_km
Kelli på bana 2. Foto: Karin Mattsson

Fredag morgon var det start 6.45 och Kelli var först ut med nr 3 på Bana 2. Klicka på länken för att se alla delpoäng för samtliga tävlande.
Det var en ordinär bana med delning fålla singel. Kelli gjorde jättefin utgång och upptag. Låg på mer än jag önskar i drivningarna så det blev svårstyrt. Snyggt närarbete. Vi tog ledningen på 87p (av 110) och ”vann” vår grupp och slutade på 26.e plats totalt (av 99) (4.e bästa svensk).
Hassel gick ungefär likvärdigt med Kelli, hade också svårt med drivningarna men bra utgång, upptag och närarbete. Han fick 85 och slutade på 34.e plats. Vann bana 2 gjorde Aled Owen på 104p.

Fredag eftermiddag var det vår tur på Bana 1. Hämt, drivning, malteserkors och delning och totalt 120 p (korset gav 2×15, 15p för varje ränna alltså). Här blev det knivskarp konkurrens om höga poäng.
Hassel gick bäst av mina och fick ihop 108p och hamnade på en 18.e plats (3.e bästa svensk). Även här var det drivningarna som drog ner betyget. Känns lite konstigt eftersom vi brukar vara bra på det och sämre på närarbete. Nu var det tvärtom… kanske indikerar vad vi lagt krut i träningen på :P. Kelli hade otur och fick en svår tacka som hela tiden ville lämna sina kompisar. Hon jobbade på bra med tanke på förutsättningarna. Det ingår liksom att få såna tackor ibland. Den här banan vann Jo Agnar Hansen med Sisko på 115p.

Lördag hade vi bara en bana och vår grupp körde mitt på dagen. Skönt med sovmorgon! Nu var det alltså Bana 3 och dubbelhämt med 140p. Så roligt få tävla dubbelhämt, det är ju sällan man får chansen till det.
Båda hundarna hade ungefär samma problem och behövde några övertalningar för att släppa flock 1 och sticka. Hassel var så rolig för han blåvägrade först men sen helt plötsligt när jag skulle slå över honom höger så bara stack han.
Även här blev det drivningarna som drog ner oss mest. Fåren var tunga att lyfta så jag var nöjd att båda fixade det fint. Drivningarna blev tröga och fåren ville gärna stanna och beta. Hassel gjorde det rätt fint men alldeles för sakta. Tiden rann ut för oss mitt i sista benet. Tror han kan konkurrera när han får mogna lite mer. Kelli hamnade på 28.e plats (4.e bästa svensk) på 109p. Vann gjorde Jo Agnar igen med Sisko på 134p.

Söndag och final. Karin lyckades bäst av svenskarna och hamnade 4 i den sammanräkningen till finalen. Även Eva Eriksson med Zara lyckades ta en finalplats. Marianne och Ann hamnade oturligt precis utanför med Ross och Jet på placering 17-18.
Finalbanan var en traditionell finalbana med dubbelhämt 2×10 får, drivning, sortering och fålla. Utgång 2 var riktigt knepig med en bro över kanalen till fältet bredvid. Väldigt många hundar hade svårt hitta över. Några skar och de flesta behövde många omdirigeringar. Men alla hittade dit och hämtade djuren. Fantastiskt! Ni kan se i resultatlistan på de som har extremt låg poäng på Out2 (utgång 2) att de bedömts som att de skurit.
Men Oj vad sugen jag blev att få prova!
Svenskarna tog placering 13 och 14 och som vanligt var det stor dominans på pallen av våra norska grannar!
Grattis Jo Agnar Hansen och Sisko till finalvinsten!