Ettans rygg

Ettan har två defekter i ryggen.

Jag var hos Håkan Kasström i dag. Han är ortoped och specialist på bla ryggar. Han kände direkt att Ettan ömmade lite i ländryggen. Röntgen.

Röntgen visade två förändringar. Mitt på ryggen har hon två tornutskott som ligger lite för nära varann och för att kompensera det så anstränger hon musklerna mer just där. Det var där hon ömmade i fredags efter tävlingarna. Men, dessutom så visade det sig att hon hade en diskdegeneration (knäckt disk) vid kotan närmast ländryggen. Något hon förmodligen haft känning av väldigt länge. Det är ett par år sen hon slutade hoppa in i bilen plus att hon taxerar mycket innan hon hoppar upp i soffor/sängar etc. På den tiden det var mini-höjd på hindren (2001) så taxerade hon alltid när hon hoppade agility också. Men, när hindrena sänktes så försvann taxeringen. Min gissning är att det rör sig om en skada hon förvärvat för väldigt längesedan. Slutsatsen är att hon känner av ryggen till och från i vissa situationer och efter vissa ansträngningar. Går inte att förutse exakt när. Jag fick rådet att undvika såna rörelser där hon använder ländryggen (hoppa) i vardagen och träningen och ”spara” dom rörelserna till enbart tävling. Dessutom ska hon bygga upp mer muskler runt dessa punkter genom simträning alternativt traska i vatten.
Blir hon sämre så blir det Rimadyl och lång vila. Men, han var väl hyfsat optimistisk att vi skulle kunna lura den lilla kroppen genom detta. Tack Mari för tipset om Kasström! Tack även till alla andra som hört av sig med tips om specialister.