Noromectin fredag…

Vad gjorde ni igår kväll? Packade inför tävlingarna i Oxelösund? Tittade på Så Ska det Låta? Här var det lammning och avmaskning med Noromectin som gällde…

Jag bestämde mig för att stanna hemma idag och det känns bara så himla skönt!

Veckan har varit intensiv och rolig! Joski och Anja från Finland har varit här och hälsat på. Vi har vallat vallat och vallat.
Dessutom hann vi med en liten agilityträning för Anja på Knivsta BK med min träningsgrupp.
Anja är superduktig instruktör (pratar svenska som modersmål) och vi fick lära oss flera nya svängar, bland annat den ”konstiga” Jaakko-svängen. Verkligen intressant att få uppleva hur hunden på första försöket fattar hur den ska hoppa och svänga bakom min rygg. Både Fame och Knut förstod direkt. Med Fame kunde jag bara backa mot hindret och liksom svepa handen bakåt medan Knut behövde ett skick med framförbyteshanden. VI får väl se när man vågar plocka fram den nya tekniken på tävling också. Vi gjorde en megalång bana med mycket svåra passager där Anja hittade lösningar som jag inte i min vildaste fantasi kunnat komma på själv. Och de funkade! Skitskoj!!!

Joski Myy och Tauno.
Myy har blivit väldigt duktig, OJOJ vad hon har utvecklats. Vi slipade på lite smådetaljer som att starta i rätt mood (lugnt och koncentrerat) och Myy var mycket enkel att få att förstå. Joski behövde lägga lite mer press på henne och då gick det utmärkt även om Joski tyckte det var jobbigt att ha tummen i ögat på hunden 😉 Vi skrattade gott åt det uttrycket för om man översätter det till finska så har det inte den symboliska betydelse som här. Blir väldigt konstigt då 😆  Myy och Joski hittade verktygen för fösningen och Myy verkar ha lättare för att fösa än driva. Vi testade även närarbete och först tyckte Myy att mums, mat. Men det behövdes bara ett försök, sen gjorde hon kanonfina trånga uttag ur hörnen. Gillar den hunden!
Tauno är en kraftfull driving dog, han är ganska lik Knut men lite grövre och tuffare. Precis som Knut gjorde i början, så vill han helst ha fåren i ett hörn, då är han nöjd. Han dras in lite mot djuren i sidledsrörelserna och ställer till det lite. Men han har ju bara varit på får ett par gånger så det var absolut inget konstigt och han gjorde inget fult. Kommer bli kanonbra.

Anja Sin och Pray.
Sin (Elvis-Tending ?) är den sötaste bordercollie jag sett, hon har det näpnaste lilla huvud och hon hanterar fåren med silkesvantar. Mycket eye och känsla, väldigt enkel att träna och hon har kommit långt. Sin ska vara kvar här i två veckor för att jag ska träna med henne. Anja vill gå vallhundsprov med henne så vi får se om jag kan slipa till det sista. Det känns som hon redan var klar för VP. Men hon är lite tajt i vänsterflankerna och så har hon inte tränat så mycket fösning så lite finns att träna på.
Pray (Ben-Mist) var inte tänd när hon kom, ville bara äta fårbajs. Men sista passet hon gjorde så kom tändningen. Hon försökte några inrus men svarade fint när Anja grymtade till åt henne. Så roligt se en hund gå från ointresserad till tänd vallhund!!!

Lammningen
I går kväll kom lamm nr 20 och 21 (på 9 tackor) och nu är det 6 kvar som ska lamma.
spotty_syskonVåra australiska vänner höll på att garva ihjäl sig när jag sa att jag skulle ”feed Pricken” … det betyder nämligen något helt annat … :mrgreen: också… Så nu är Pricken omdöpt till Spotty 😆
Jag har börjat stödmata honom med flaska plus tjuvhåller jag tackan så han får dia. Hon har ju varit uppbunden sen i måndags men det är absolut noll förbättring så nu ger jag upp. Släppte ut dem i lösdriften i morse och det skär verkligen i hjärtat när lilla Spotty inte har någon mamma som bryr sig om honom. Alla bara stångas. Han har en liten fredad plats med värmelampa där han kommer undan. Gäller bara att han förstår det. Usch ibland är det inget roligt att ha får.
Å andra sidan är det desto gulligare se hur lycklig han blir när jag kommer…. på gott o ont.

ps. Den uppmärksamme kanske ser att öronmärkena börjar på 08 vilket är fel, ska vara 09. Men jag fick fel märken… 09-märkena är så himla stora så det känns helt groteskt ha dem på så små lamm. Jag får byta när de blir större. Nr 30 är Spotty, längst till vänster. Klicka på bilden så blir den större.