Dolph med Flicka o Kelli mm

Vi har en träningsgrupp på fem tackor som är 1 år gamla nu. Jag tycker de har varit lite väl rörliga hittills. Det blir svårt för unghundar att få kontroll när fåren hela tiden försöker fly. De har inte blivit illa hanterade, de är bara olika helt enkelt, svårt säga vad det beror på. Nu börjar de i alla fall att sansa sig. De börjar både lita på och ifrågasätta hundarna och det är bra.

Här är det Kelli och jag som nöter på med fösningen. Hon har verkligen inget naturligt när det gäller detta. Hon är en utpräglad hämtare. Jag väntar på att polletten ska trilla ned. Nu går hon snällt där bakom och det ser hyfsat bra ut men egentligen flyttar hon dem inte. De går ändå eftersom de, som jag skrev ovan, är så rörliga.


Flankeringsträning (flytta sig höger/vänster runt fåren) fungerar utmärkt på den här träningsgruppen. Bilden illustrerar ganska bra att jobba med det hunden erbjuder. Jag tycker det är bra att göra det i början, läsa av hunden och se vad den erbjuder,  så att hunden ska känna sig trygg (och tycka jag är en vettig samarbetspartner). I den här situationen ovan på bilden så ser man tydligt att Kelli erbjuder sig att gå åt höger (alltid hö/vä ur hundens synvinkel). Ett perfekt tillfälle att sätta ord på flankerna eftersom jag vet att hon kommer göra en fin flankering.
Hade det varit Knut (en erfaren hund) på bilden ovan så hade jag kanske sagt vänster, bara för att kontrollera att han kan sina kommandon.


Tyvärr har vi en liten ”dumtacka” i gruppen, den lilla grå. Helt fel att säga att hon är dum för hon är bara smart. Hon börjar genomskåda hundarna och väljer att gå sin egen väg när hon lessnar på träningen. Good girl och vi som vallar får fundera på att ta en paus eller att tackorna fått nog för dagen?

Igår var Anna och Åhza här och vallade. Lilla Flicka tänder mer och mer och visar många fina rörelser. Men nu blir det vallningsförbud några månader så hon får växa på sig. Bra period för Anna att befästa kontakten och träna lydnad i skarpa lägen.
Dolph imponerade på flera sätt. Dels med sitt powerfulla utseende, han ser ut som en mix mellan Knut och Peg (var är Flipp???) men lite större. Dels med en härlig djurkänsla och stil och dessutom jättefin kontakt med Åhza. Ska bli väldigt skoj få följa deras utveckling!

Anna filmade när jag försökte fösa lite med Kelli. Det var på sluttampen och för första gången så ifrågasatte tackorna hunden! Jag blev faktiskt glad för det är precis vad Kelli behöver, lite motstånd så hon får jobba med fösningen. Inte bara gå där och hänga på. När tackorna stannade så var det som att gå in i en vägg. Kelli fattade ingenting, sökte olika vägar för att slippa konfrontera. Riktigt intressant var det. Till slut fick jag putta själv på tackorna för att få igång dem. Perfekt om de börjar göra så, för då tror jag snart lilla madame kommer förstå det här! Det ser bättre ut på filmen än det kändes, kan jag säga…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Gl4cxqXgdwo&feature]

11 svar på ”Dolph med Flicka o Kelli mm”

  1. Superkul att se film 🙂 Gärna fler filmer… Bra att ljudet är med också så man kan höra kommandon och diverse som i filmen med Anna och Flicka 🙂

  2. Åh va de doftar vår om den där filmen =) Man hör fåglarna kvittra, solen ligger på o nästan all snö borta =) Jätte kul o se film, man lär sig av att se andra otroligt mycket.

  3. På tisdag stänger de Eriksundsbron men än är den öppen så hör av dig om du vill komma och valla på mindre rörliga tackor och träna t.ex. fösning med Kelli. Jag ska valla på söndag…

  4. Hej Eva
    Sätt på Kelli en lina så ska du efter bara några arbetspass få se på resultat med drivningen. Du håller dig bakom och ser till att hålla en lätt kontakt med henne med hjälp av linan. Dels kommer det lilla motståndet i halsen att trigga henne framåt, men framför allt kan hon bli trygg i att bara kunna jobba mot djuren utan att du behöver störa henne med kommandon och korrigeringar. Låt henne gå ut lite åt sidan om hon vill det för att hålla koll på läget, men inte så mycket att hon ändrar riktning på fåren – och absolut inga kommandon, utan bara genom att du inte ger efter mer med linan. Jag lovar dig att hon efter några pass kommer att ha fattat grejen och börjar jobba istället för att bara följa efter. Funkar det inte får du komma ner till Småland så ska jag visa dig. Lite svårt att beskriva med några få ord så här.

    1. Tack Lena! Jätteskoj att du delar med dig! Jag uppskattar det mycket!
      Det har varit lite svårt att träna fösning på den här gruppen eftersom de bara ”försvunnit” och vi endast haft 25.an att träna i. Men nu när de sansat sig så känns det förhoppningsfullt att sätta igång på riktigt med Kelli. Jag ska följa ditt råd att sätta på henne en lina!
      Och jag kommer gärna ner till Småland 🙂

  5. Han har Flippes fina öron som Åhza skriver och bättre avstånd till djuren än Peg så det får vi ta på Flippes konto 🙂 En liten (stor) goding 🙂

  6. Tror du att man kunde ge fåren något lugnande när vi kommer dit, typ valium el.dyl 😉 När/om jag får Pray att fatta att hon ska gå rakt på, så finns det ingen broms…jag tror att hålet där poletten ska trilla ner fattas…

  7. Kul att ni filmar och lägger ut. Det blir som en lektion i vallning.
    Du kanske kan göra en hel grundkurs för oss som har ”fel” ras…
    /Carina och den bruna vallhunden (terv)

  8. Kul om du testar Eva, hör av dig om du vill ha input – du kommer att få frågor i skallen när du sätter igång. Men 25:an är perfekt för den här övningen – för det kan bara bli rätt. Och så får Kelli många utmaningar att fortsätta trycka fast djuren närmar sig ett staket, och det är också nödvändigt för en hund av hennes typ.
    Kör hårt o lycka till!
    Lena

Kommentarer är stängda.