Vindkraft i Almunge? igår var det möte…

Uppsala kommun vill bygga en vindkraftspark här i Almunge på ett 11 kvadratkilometer stort gammalt skogsområde. Det är den enda större markbit i hela Uppland som anses som lämplig. Resten är skyddat av Arlanda och Uppsala flygplats, militär, kustskydd och bostadsområden.
Vi bor relativt nära och kommer få dessa på synligt och hörbart avstånd. Men vi kommer inte bli värst drabbade, det finns ett villaområde som ligger närmsta granne med marken som avses. Det finns boende runt om hela området. Upplandsleden går genom den här marken och där finns många nyckelbiotoper och andra kulturskyddade områden. Almungeborna är inte glada åt detta.

Mötet inleddes med att en man (minns inte namnet) inledde med att poängtera att han inte brukade ljuga, det han säger är sant och han ville inte ha kritik för att han ljuger.

Vilken inledning.

Sen kom det lite uppläxning av folk som var kritiska mot vindkraft (detta innan någon i publiken hade yttrat sig). Till exempel finns det studier på att folk som ser ett vindkraftverk hör mer ljud. Gubben själv bor mitt i Stockholm och sover med öppet fönster, inte alls störd av trafiken. Man vänjer sig vid ljud.

Wow.

Sen lite diskussion om avstånd och decibel. Säkerhetsavstånd 400 m och 30 decibel. 400 m och 40 decibel. Sen blev det 600 m. Jo 600 m är det minsta avstånd till bostad. Då reste sig A upp och sa att det senaste påbudet är att det ska vara 1000 m. Inget som förnekades och kommungubben och hans experter kunde inte svara.

Vi som ska leva med detta, vi måste ta ställning och lämna synpunkter före 9 mars. Till vadå undrar jag?

Jag är som ni förstår inte imponerad. Jag är i grunden positiv till själva idén om att använda förnybar energi men inte till vilket pris som helst.

Jag vill ha:

  • den ekonomiska kalkylen, vad kostar installation (inkl vägar), vad kostar avveckling INKL borttagning av betongfundament. VEM BETALAR?
  • Information om storlek på bidragen (från EU?).
  • En seriös jämförelse. Är det miljö- och ekonomiskt försvarbart att ta Upplands enda tillgängliga större skog till detta. Kan dessa pengar användas på bättre sätt?
  • Seriös analys av förväntad värdeminskning på omkringliggande fastigheter.
  • Konkret information om vad som gäller för säkerhetsavstånd.
  • Konkret information om själva handlingsplanen.Datum. Instanser. Beslutsordning etc.

Bilden lånad från www.metro.se
Jag undrar:
  • Avveckling. Vem tänker på de som ska ta över efter oss? Jag googlade och läste att det kan kosta miljoner för markägare i dumpningsavgift för de kvarlämnade betongfundamenten. Plus kostnad för att bila bort och transportera. Sånt får inte lämnnas kvar, man kan få fängelse. Källa: Metro
  • Sameland. De sade på mötet att det inte får finnas vindkraftverk i renbetesområdena. Inte heller på öppna fjäll. Varför då?
Till sist en konstruktiv fråga:
Borde det inte gå att använda havet som energikälla? Tidvattnet?

Ett svar på ”Vindkraft i Almunge? igår var det möte…”

  1. JÄttebra frågor som borde kunna besvaras, om än inte av den utsände kommungubben. Ställ dem skriftligt till kommunfullmäktige och följ upp. Här har ju myndigheterna ett stort pedagogiskt problem; visst skall vi, måste vi, övergå till förnybara energikällor (eller sluta använda el) men för att inte behöva gå på defensiven hela tiden och skapa problem borde de ju förekomma såna där funderingar och ha siffrorna klara vid mötet. Vilka j-a amatörer!!

Kommentarer är stängda.