Unghundscupen

Unghundscupen

Nedresan tog 7 timmar…. fastnade i fredagstrafiken i Stockholm och det var extremt mycket köer. Körde rysligt sakta från Kista ända till Södertälje! Och bilen började nästan koka… var tvungen åka in och fylla kylarvätska – hur ofta händer det? typ aldrig!
Nästa kö kom i Norrköping. Där lägger dom asfalt, men undrar vilka dom är? Fanns ingen där som jobbade. Enligt GPS-en tappade jag 45 minuter på den kön. Sen var man ju tvungen att äta och rasta när det tog sån hiskelig tid.
Så var det det där med GPS. Jag är ingen hejare på den, det ska villigt erkännas. Men jag var väldigt noga med att notera kordinaterna för resmålet och knappa in dem rätt. Kollade flera gånger. Tror ni jag kom rätt? Nix filipix. Efter en omväg via Habo hamnade jag mitt i skogen utanför Mullsjö  Ankommer målet sa apparaten och fanns där nån härlig vallhundstävling. Skulle inte tro det, enbart skog fanns det.
Försöker ringa arrangören men naturligtvis fanns det ingen mottagning där i obygden…
Åkte till Mullsjö och fick kontakt, puh! Det visade sig att jag bara hade några kilometer kvar, det var ju skönt.
När jag kommer fram är det självklart kolsvart. Klockan var 22.00 (jag åkte hemifrån 15). Har ni provat att backa till en husvagn i en okänd fårhage nån gång? Ensam. Efter några försök och massa tuvor tog emot så kom jag på den briljanta idén att lysa först för att kolla var det var någorlunda jämnt. Sen var det snart fixat.
Hade telefonkontakt med Robban m Boman. Den jäkeln åkte 18 från Stockholm och hade ingen kö alls. Orättvist!!!

När jag vaknade dagen efter visade det sig att stället var otroligt fint. Det fanns oändligt med vackra skogsvägar så jag och hundarna fick några härliga promenader. På morgonen dök Bosse, Ben o  Elvis upp.

Tävlingsbanan låg i en sluttning och såg ut som en vanlig IK1-bana.

Tävlingen flöt på otroligt snabbt och bra. Solen lyste och det var en allmänt trevlig stämning. Att den sen var en skotsk domare som hade lite egna regler lade lite extra krydda på tillställningen. Jag är fortfarande inte säker på vad som är den optimala utgången. Är den alltid klockan 12? Jag tror den här domaren ville ha det så men är långt ifrån säker. Det blev nämligen ju längre dagarna gick ett extremt drag tillbaks till utställningsfållan och om hundarna gick till 12 var man tvungen flytta dem tillbaks till 10-11 för att få djuren på rätt spår. Och dag två var det sned framdrivning så då blev det ännu svårare få hunden till 12. Fast det beror ju på vad som egentligen är 12? Är det 12 till framdrivningsgrinden – ja då var ingen hund kl 12 idag.
Måst nog försöka ta reda på huir det ligger till med detta… har en känsa av att bedömningen skiljer mycket mellan domare.

Inte för att bedömningen hade nån större betydelse för mig och Knut. Vi fick nog ungefär vad vi förtjänade. Ja förutom att vi hade varit diskade om domaren varit svensk. Knut var som vanligt inte tillräckligt djup och med det här draget så stannade han naturligtvis kort. Vågade inte skicka andra hållet (höger) eftersom fåren stack redan innan hundarna var kl 3 för vissa hundar. Annars tror jag nog han skulle gå bättre utgång om jag kunde skicka så han måste slå över för att hitta draget. Här har vi att träna på framöver. Men han är ju ung med tiden framför sig.

Hur gick det då? Vi kom på sammanlagd 15.e plats – precis mitt i alltså. Det är ju varken jättebra eller jättedåligt och jag tycker han skötte sig bra. Framförallt gjorde han jättefina fråndrivningar och bra cross, det som jag oroat mig mest för gick faktiskt bäst
Varför han skulle varit diskad? Jo han hade problem med en tjurig tacka som trilskade i framdrivningen. Hon stampade, vände och gick några steg, stannade och stampade, gick emot honom. De övriga tre låg några meter före men den här – hon tyckte Knut var en snorvalp och sa typ stick-o-brinn. Efter att han lirkat och puttat och lirkat några gånger tappade han tålamodet och nöp till henne i huvudet. Sen gick hon resten av rejset som ett ljus. De flesta tycker en sån bitning är befogad. Det brukar dock vara lika med disk på en tävling. Man vet ju inte om en annan hund flyttat tackan utan att slåss och det är aldrig ok att bita på tävling. Jag är ändå glad för att han tog henne, jag inbillar mig att det stärker honom till nästa gång.
Hade 27 på fråndrivningen igår och 25 idag. Fick en liten krok idag när han tog fel flank en gång och där rök 5 p. Annars som sagt, jättebra.
Totalt 72 p igår och 77 p idag. Tycker jag är helt ok för debut på IK2 bana (nåja, lite kort bana för IK2 men ändå…).

Bosse o Ben hade ingen tur. Igår blev det lite för snabbt och nån missad grind men dom kom runt på 66 p. Idag blev det stopp redan i hämtet. Han gjorde en jättefin, stor utgång och Bosse lät honom gå till 12. Samtidigt som han blåste stopp lyfte dom bort utställarhundarna och det blev som proppen ur flaskan. Fåren drog som en avlöning mot utställningsfållan och Ben var chanslös på att hinna upp dom. Lite surt sa räven.

Robban o Boman gjorde jättefin runda idag. Boman har ltie bråttom i framdrivningarna vilket ställer till det litet. Men resten går jätteifnt. Tyvärr missad framdrivningsgrind men fina 80p. Sammanlagt blev det en 16 placering.
Vann gjorde Peter Helen m Tatoos Vicke. Kändes som en helt rättvis seger till ett mycket bra ekipage. Tvåa var Anders Vikström m Dalles Diesel, trea Håkan Hägglund m Böstabyns Ike.

Knut o jag vann en stor foderskopa – ett bra minne av en rolig helg! Kommer tänka på unghundscupen varje gång jag fodrar i vinter.