Greg Derrett kurs

Släng matskålarna!

Kom hem från Greg Derrett-kursen kl 2 i natt så jag skriver inte så mycket.

Kan sammanfatta med att jag är imponerad, glad, förvånad, förvirrad, inspirerad och träningssugen. Se mer nedan.

Eva-Marie har skrivit massor i sin blogg http://www.blogtown.se/diary.php?year=2006&month=02&day=28&id=whispering-valley Läs där om ni vill veta mer detaljer. Eller maila mig o fråga. Säkert kommer jag skriva mer i bloggen om detta – för jag har helt klart fått mig en tankeställare.

Imponerad
Greg har svaren på allt. Kan försvara allt. Kan dokumentera EXAKT hur man ska handla och hur man ska lära in vissa saker (tex. slalom o kontaktfält).

Glad
Jag åkte dit med inställningen att bli utdömd, få skäll, känna mig usel. Det gör jag inte alls! Tvärtom!  Jag känner att hans idéer i mångt och mycket sammanfaller med mina och i det mesta kommer bli lätta att ta till sig (några undantag, kommer till det). Jag fick beröm nästan varenda övning och det kändes inte alls berättigat för Fame gick ganska sakta och tog vida svängar på vissa ställen. Men det förklarades sen att han berömde MIG för att jag förstått vad han menade. Att sen hunden inte riktigt lyssnade på dom signalerna är något som kommer med träning.

Förvirrad 
Visa med handen och benet närmast. Inte alls förvirrande och det är väl målet för dom flesta agilityförare, även mitt. Motsatta handen används ENBART till att få hunden svänga MOT dig, tex. vid framförbyten, false turns (halva framförbyten) och pullthroughs (komma in i trånga luckor). Det stämmer med mitt sätt att handla, förutom att jag även använder den för att trycka kvar hunden på linjen, vilket han inte gillade… och för att göra bakombyten…. vilket han inte gillade. Förvirrar hunden och förvirrar mej….förvirringarna förvirrande förvirrat (poor dog-bad handler). Men Nu kommer den största förvirringen. Flick – off…

Flick-off
Menas typ ”knycken”. Dvs. man gör ett bakombyte genom att vrida sig, klappa benet, kalla på hunden etc. och vrida sig lite ”för mycket” åt fel håll, samtidigt som man med resten av kroppen visar att man ska göra ett bakombyte. Detta kan jag göra med ”fel hand” och mina hundar är MYCKET tränade och ”duktiga” på detta…   En Flick-Off får man ALDRIG ALDRIG NÅGONSIN göra. Punkt.  Så fort du vrider axlarna åt ett håll ska det vara självklart att det är åt det hållet du ska springa. Anledning till att han hatade flick-offs så mycket är att hundar ofta ofta ofta diskar sig för att dom TROR att föraren menar en flick-off….
Dessutom förvirrar det hunden och tar ner farten när föraren ska svänga hunden runt sig tex. i en 270 gr sväng (tomsväng). Hunden driver inte på för det kanske kommer en flick-off…

Inspirerad
Så klart massor som var inspirerande. Tex. att träna stadga i alla miljöer och från alla håll o vinklar. Tex. stanna kvar, slalom, kontaktfält…
Men det jag tog till mig direkt och omgående kommer ändra i mina hundars liv – det är BELÖNINGEN!
Greg tyckte att vi var alldeles förskräckligt urusla på att belöna våra hundar!
Han hatade fransmännen för deras rykte att använda hårda (el) metoder. Den ENDA vägen till framgång och stadga i hundens utförande är belöning. Gå hem och släng era fina matskålar, tyckte han. Mät upp hundens mat på morgonen och träna upp det. Det som ev. blir över kan den få i en skål (så man bör väl ha en kvar… ) på kvällen.
Tug-of-war (dragkamp) och mat/godis ska stå högst upp på hundens önskelista här i livet. Andra roliga saker (som att valla, gå ut, springa, you name-it) ska komma längre ner på listan över vad hunden vill ha/göra.

Träningssugen
O ja! Vissa handlingsövningar kan jag starta upp direkt och vill jag omedelbart prova!!!! NU.
Träna enstaka hinder från alla håll o vinklar och BELÖNA MER – vill jag göra. NU.

Nose-target för kontaktfält! Jag började kl 02.30 i natt med att lära Sia dutta min hand… i morse fick hon halva frukosten för nostryck mot min hand… You see! jag är redan devoted.

Lite till
Greg tyckte inte alls om detta med att knycka och trycka för att få bra linje till hopp. ”It ruins the dogs skill to jump” tyckte han. Han menade på att hunden automatiskt skulle hoppa snävare och snävare om vi bara övade på det.
Det han gjorde för att få snäva svängar var att ”put in an extra stride” före hoppet. Dvs be hunden göra ett extra språng före hindret. Det fick han genom att säga hundens namn samtidigt som han var extra tydlig med handen närmast hunden (tror det stämmer med Åsa-sväng)  strax innan den blev ”committed” till hindret. Hittar inget bra svenskt ord för committed, nån som har nåt?
Sen fick man aldrig ALDRIG ALDRIG göra blind cross, inte ens när hunden är i tunnlar eller på A eller när vi lämnar den i starten, eller när vi är på promenader. Blindbyten är inkonsekvent handling och allt som kan misstolkas ska bort ur vår handling.
Vi ska lära hunden att alltid ALLTID ALLTID sträva efter att komma upp framför oss (för där finns belöningen), den ska vilja komma förbi ”the blind cross line” vilket är en tänkt linje rakt utåt våra sidor. Belöningen ska alltid ALLTID ALLTID komma framåt.

Bakombyten
Skriver inte så mycket…skrev jag överst. Undrar hur mycket jag skriver när jag skriver mycket…
Bakombyten gör man med ”fel” ben. Inte med armarna. Sätt hunden. Ställ dig bakom. Flytta dig med fel ben så du byter sida. Belöna att hunden vrider huvudet åt rätt håll (medan den sitter kvar). Kul va!